Будівля, в якій з 1982 року функціонує Київський міський будинок учителя, не раз змінювала своє функціональне призначення. Тут був педагогічний осередок – Педагогічний музей, тут же ухвалювалися славнозвісні Універсали Центральної ради, а пізніше розташовувався музей Леніна.

Починаємо ми нашу історію з Педагогічного музею –  одного з найстаріших київських музеїв. Зазначимо, що у науковій літературі досі немає системного і цілісного дослідження діяльності Педагогічного музею України за понад столітню історію його існування. Вивчаючи різноманітні, частково відображені у друкованих і архівних джерелах відомості про діяльність Педагогічного музею, ми дійшли висновку про необхідність збору інформації задля вісвітлення правдивої історії будинку по вулиці Володимирській 57, яка грунтується виключно на фактах. 

 Педагогічний музей України як самостійну установу, але без певного приміщення, було створено 1902  р. у м.  Києві з ініціативи керівництва Київського навчального округу, який фактично пережив період свого становлення тривав 10 років.  З приватної ініціативи біржового діяча і підприємця С.Могилевцева  було збудовано будівлю для Педагогічного музею. 5 жовтня 1912 р. було урочисто відкрито приміщення музею, якому присвоїли ім’я престолонаслідника цесаревича Олексія.

детальніше

Що Ви знаєте про будинок по вулиці Володимирській 57, в якому зараз веде свою діяльність  Київський міський будинок учителя?

Будемо вдячні за Ваші думки, спогади, історичні факти і фотоматеріали.