Євгенія Вакуліч
Вірш до композиції “Степом – степом”

У нас завжди за честь було
За Україну помирати.
І всюди, де юрбилось зло,
Тепер довічно сплять солдати.

Земля під кожним колоском
Полита їх святою кров’ю.
І, може, в полі за містком
Прощався хтось з життям, з любов’ю.

І, може, родичів його
Давно нема. Померла мати.
Але ми з вами про нього
Завжди повинні пам’ятати!

    Україна відзначає День примирення.

     Aкомпаніатор Київського міського будинку учителя Євгенія Вакуліч продовжуючи особисту підготовку до концертів в умовах карантину, до Дня примирення підготувала музично-поетичну композицію. Ось як Євгенія особисто описує цей процес:

     “Починаючи підготовку до сольного виступу, я в першу чергу знайомлюся з проектом програми майбутнього концерту, складом учасників, місцем проведення концерту, технічними особливостями і можливостями пропонованого інструменту , а також з передбачуваною структурою запрошеної слухацької аудиторії. Буває, що питання структури слухацької аудиторії – її вікового складу, музичної підготовленості не завжди піддається прогнозуванню. Це вимагає більш відповідального вибору музичного твору.

    Незважаючи на технічну доступність населення до сучасного музичного мистецтва, слухач, як правило, недостатньо готовий до сприйняття багатогранного та складного фортепіанного репертуару. Тому, вибираючи твір, треба орієнтуватися таким чином, щоб він не тільки відповідав загальній програмі концерту, а і певною мірою, був “на слуху” у аудиторії.

    Захопити слухача в єдиному з автором емоційному пориві – головна мета будь-якого виконавця. Кожен музичний номер можна побудувати як музично-поетичну композицію, замінивши формальне оголошення на поетичний пролог. У віршах не тільки розкривається сенс музичного твору. Вірші викликають необхідний психологічний настрій, допомагають як виконавцю, так і слухачеві створювати музичні образи, краще розуміти задум композитора, а через емоційні переживання осягнути власну людську сутність.”

Виходячи з вищесказаного, бачимо, що своєчасний аналіз, вірні висновки та цілеспрямована робота дають швидкий та впевнений мистецький результат. Вашій увазі пропонується музично-поетична композиція, приурочена до Дня пам’яті примирення, яка складається з вірша Є. Вакуліч та пісні А. Пашкевича “Степом – степом”.

Завідувач відділу гурткової роботи, 
засл. арт. України Каріна Литвиненко (Карасьова)