24 жовтня світова спільнота відзначає Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй. Цей день є ще однією річницею з моменту прийняття Статуту ООН – документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації.

Структурно Організація Об’єднаних Націй складається з п’яти основних органів: Генеральної Асамблеї ООН, Ради Безпеки ООН, Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) ООН, Секретаріату ООН і Міжнародного Суду юстиції ООН.

Серед найбільш важливих досягнень ООН, про які згадують в Міжнародний день ООН, можна назвати підписання декларації прав людини, яка з’явилася в грудні 1948 року, та декларація про принципи міжнародного права (1970 рік).

У цей день традиційно проводяться різноманітні заходи – міжнародні концерти, інтерактивні телемости між країнами, зустрічі, дискусії та виставки, присвячені цілям Організації, її досягненням.

Організація Об’єднаних Націй – це організація, яка здатна покласти край насильству і укоренити терпимість, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини і зменшити масштаби бідності.

Цікаві факти про ООН

*Статут Організації Об’єднаних Націй починається з легендарної фрази: «Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості  позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та  створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань…»

*Головні органи ООН: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний суд, Економічна і соціальна рада, Рада з Опіки, штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.

*Члени-засновники  51 держава (зокрема Україна). Станом на липень 2011 року має 193 держави-члени. Західна Сахара та інші маленькі держави не приєднались до ООН через їх невизнання.

*Офіційні мови англійська, російська, французька, арабська, іспанська, китайська.

*Генеральний секретар  Антоніу Гутерреш.

* Нагороди ООН: Нобелівська премія миру (2002), премія Пібоді (1950), приз Сахарова за свободу думки (2003)

Спробуйте згадати що ВИ знаєте про день ООН?

Вікторина “Що Ви знаєте про Міжнародний день ООН”

https://vseosvita.ua/test/start/ООН