Україна сповнена своїми дивами. Вона несказанно багата на культурні
 пам’ятники та різні історичні визначні пам’ятки, але чи буде у наших
нащадків можливість  помилуватися ними, доторкнутися до минулого,
цілком залежить від нас.

Маловідомі замки та фортеці України

     Після завершення війни в Україні ми будемо любити свій дім, свою вулицю, власну країну ще більше, адже у такі моменти найбільше усвідомлюється цінність звичних нам речей. Тому в сучасних умовах, “Знання”- наша сила і наша перевага у боротьбі із загарбником. Знання необхідні, щоб зробити Україну успішною.

      В нашій країні є чимало старовинних архітектурних пам’яток про які мало хто знає. Розпочинаємо серію онлайн-подорожей замками та музеями України, які в свій час мали оборонну здатність. Любителям цікавих і таємничих місць точно сподобається!

      Замок у м. Корець – фортеця в місті Корець Рівненської області.
Визначна пам’ятка архітектури України. Донині залишилися невеликі фрагменти фортифікаційних споруд.

 XV—XVIII ст.

     Ще на зорі формування української державності в епоху Київської Русі на березі річки Корчик існувало укріплене городище з палісадом відоме під ім’ям Корчеськ. У 1386 році князь Федір Острозький спорудив на цьому місці дерев’яний замок.
     Честь ж будівництва кам’яного замку належить князям Корецьким.  Завдяки міці кам’яних стін корецька фортеця благополучно витримала штурм татарського війська в 1495 році, хоча бій і був виграний ціною значних пошкоджень.
Так що Богушу Корецькому (1510 – 1576) довелося наново відбудовувати замкові стіни, значно розширивши оборонний периметр з бастіонами. Кам’яні мури склали основу пізньобарокової резиденції, побудованої в стилі palazzo in fortezza (палац у фортеці). Такі архітектурні рішення поєднували оборонні риси (рови, перебудовані вежі), що лишилися у спадок від середньовічних замків, зі світським характером будівель.
Нова Корецька резиденція мала в’їзну браму з годинниковою вежею. До неї вів чотирьохарочний кам’яний міст, який спорудили над глибоким ровом, що колись захищав підступи до мурів замку. Квадратна вежа складалася з трьох ярусів, в одному з яких були куранти.
Замковий комплекс у Корці складався з трьох крил та одноповерхового палацу, що не мав аналогів на Волині. Він містив вестибюль та високу залу для балів, освітлену високими – від підлоги до стелі – вікнами (портфенетрами).У 1832 році в замку відбулась пожежа, яка охопила всю будівлю.
     В наш час від Корецького  замкового комплексу залишилася лише надбрамна вежа та залишки двоповерхових будівель,  які до неї примикають .
      Віртуальна мандрівка місцевістю:  https://discover.ua/locations/koreckiy-zamok

      Тараканівський форт — форт неподалік села Тараканів, що в Рівненській області.
Побудували споруду 1890 року. Основна мета була захищати залізничну колію Львів-Київ. Забігаючи трохи на перед, вийшло так собі. Точніше взагалі не вийшло. Форт став воєнним складом і в’язницею для полонених.

Але навіть в’язницею він побув недовго. Рівно через 10 років, 1900 року, російська влада вирішила, що ця споруда не має ніякого сенсу і залишили її. Деякий час форт просто стояв і не приносив ніякої користі. Але німецькі, австрійські та польські війська забрали споруду під власний контроль. Вона була окупована. Зрозуміло, що росіянам це не сподобалось — і в 1915 року вони вирішили повернути Тараканівський форт під свій контроль. Трохи нагадує історію з Аляскою. Почалися жорстокі битви, споруда була майже повністю зруйнована. Унаслідок боїв росіянам вдалося повернути укріплення у свої володіння. Загинуло близько 200 австрійських солдатів. Їх похоронили під насипами форту.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • За даними істориків та дослідників, на території Тараканівського форту досі є пастки, що діють. Потрапивши до пастки, людина потрапляє у підземну яму. Тому пересувайтесь на території форту обережно і не ходіть туди самі.
  • На стінах форту можна побачити різні написи. Їх залишали в різні часи ті, хто тут бували. Один з написів “1905”. За даними експертів цей напис справжній.
  • Під час Другої світової війни в підземеллях форту німці проводили експерименти над людьми. В той час тут безслідно зник не один десяток людей.
  • Сюди приходять вмирати тварини. Ви можете переконатись у цьому самі. Вони лежать, як правило, в покинутих арках форту.

     Віртуальна мандрівка місцевістю: https://discover.ua/locations/tarakanovskiy-fort

 

Далі буде….