2 вересня в Україні і світі  відзначають  День закінчення Другої світової війни. Саме цього дня 1945 року Японія підписала акт про беззастережну капітуляцію, що офіційно завершило війну. Друга світова війна — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 року до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»).Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями  СРСР та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності : Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням  ядерної зброїї. Основними причинами війни стали політичні суперечності, породжені недосконалою  Версальською системою, та агресивна експансіоністська політика  нацистської  Німеччини, Японської імперії та Італії.

Саме   2 вересня 1945 року  – офіційна і загальновизнана дата завершення Другої світової війни. У цей день рівно у 9-й годині і 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини – Японії. Це сталося на борту американського лінкора ББ-63 «Міссурі». Цей історичний Акт про капітуляцію підписали з боку Японської імперії начальник генерального штабу Умедзу Есідзіро і міністр закордонних справ Сігеміцу Мамору. З боку переможців були представлені: генерал армії США Дуглас Макартур, як Верховний головнокомандувач союзними арміями; Кузьма Дерев’янко генерал-лейтенант і офіційний представник Радянської сторони; Брюс Фрезер – адмірал Великобританії; Честер Німіц – адмірал флоту США; генерал Жан Філіп Леклерк з боку звільненій Франції ; канадський полковник союзних військ Лоренс Косгрейв; Еміл Хелфріх – лейтенант-адмірал Армії Нідерландів; Томас Блемі генерал Австралійської Армії; Сюй Юнчан – генерал першого класу з боку Китайської Республіки і Леонард Ізітт – віце-маршал авіації союзної Армії Нової Зеландії.

Всі формальності були укладені і світ вийшов зі становища, в якому перебував протягом багатьох і довгих, болісних і неймовірно кровопролитних років. Жах Другої світової війни залишився позаду.

Україна, як  країна, яка втратила за роки війни понад 5 млн цивільних, від 3 до 4 млн військових, 28000 зруйнованих сіл та 700 міст, представник якої  брав  участь в підписанні  Акту про капітуляцію Японії, не планувала  брати участь в збройних конфліктах ніколи. Віроломна  навала непрошеного сусіда третій рік  поспіль  призводить  до щоденної втрати мирних жителів, військових, техніки та інфраструктури. Шалений супротив  ЗСУ  агресору,  активна участь  цивільних  в підтримці  військових  надихають  українців на довгоочікувану  беззаперечну ПЕРЕМОГУ  над росією.