23 серпня  День Державного  прапора  України

23 серпня Україна відзначає День державного прапора. Цього року День прапора ми відзначатимемо 20-й раз. Офіційно святом цей день був проголошений спеціальним Указом Президента Леоніда Кучми № 987/2004 від 23 серпня 2004 року. До 2004 року День прапора відзначали лише в столиці й підіймали стяг над мерією кожного 24 липня.

Це свято всіх поколінь українців. Це данина поваги символу держави, що пройшов довгий, часом героїчний, часом трагічний шлях. Під рідним прапором український народ утвердив віковічну мрію про державність, соборність і самостійність. Благородні синій і жовтий кольори неба і пшениці символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня.  Державний Прапор уособлює усі прагнення та надії українського народу на краще майбутнє.

Пропонуєм  вікторину  “Державні  символи України”
https://learningapps.org/display?v=po4582w9a24

 ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ

16 липня 1990 року Україна отримала ухвалену парламентом Декларацію про державний суверенітет, а 24 липня національний стяг встановили біля Київської міської ради, знов-таки поряд з червоним, радянським. Спостерігати за підняттям українського прапора тоді зібралося 30 тисяч люду.  В серпні 1991-го, після спроби державного перевороту в Москві, український парламент зібрався на надзвичайну сесію.

Члени партії «Народний Рух» принесли  в зал засідань синьо-жовте знамено.  Потім прапор освятив священик УАПЦ Петро Бойко. Нині освячена реліквія зберігається в музеї Верховної Ради України.    Серед тих, хто заніс прапор у Раду, були В’ячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач та Володимир Крижанівський.

Урочисте внесення прапора в Верховну Раду України — 24 серпня 1991 року.

4 вересня  синьо-жовтий  прапор був встановлений над куполом Верховної Ради. На початку 1992 року, з метою офіційного затвердження кольорів нашого прапора, парламентарями було прийнято постанову «Про державний прапор України».        

Державний Прапор України – прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Пропонуєм вікторину
«Що ти знаєш про Україну?»З історії виникнення Прапора, Герба і Гімна
https://learningapps.org/display?v=prmk35gv524

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ?

Відомо, що прапори існували ще в давніх культурах, проте неможливо визначити, де саме вони з’явилися вперше. Найдавнішими дослідники вважають прапори Давнього Китаю, Індії часів Махабхарати, Персії періоду правління Кіра Великого, а також Римської імперії. Зазвичай знамена використовували у військових походах та битвах. В середні віки прапори стали способом ідентифікації особистості — в Європі їх мали лицарі, в Японії — самураї, а в Китаї — генерали імператорської армії.

Існує думка, що власне національні прапори беруть початок від мореплавців, бо з часів Христофора Колумба було прийнято вивішувати на щоглах знамена, що демонстрували приналежність корабля певній країні чи місту, а також його військовий чи торговельний статус. На суходолі прапори стали використовувати як символ  перемоги у битві, тому кожна з ворогуючих сторін намагалася захопити стяг супротивника.

ПРАПОРИ РУСІ-УКРАЇНИ

На прапорах Русі певний час домінували червоні й білі кольори, про що є свідчення в «Слові о полку Ігоревім». Пізніше, особливо після встановлення християнства, набули переваги сині та жовті барви, але єдиного державного прапора тоді не існувало — кожне зі знамен символізувало владу окремого князя.

В XIII – XIV століттях на українських землях з’явилися чотирикутні прапори з вільним кінцем у вигляді клину, на яких було поєднано жовтий і синій колір. Літописці засвідчили їх у 1410 році в бою під польським селом Грюнвальд, що увійшов в історію як «Битва народів» або «Грюнвальдська битва».

Українська національна традиція символічного відображення світу формувалася упродовж кількох тисячоліть. Використання жовтого та блакитного кольорів (з різними відтінками) на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набувають значення державних.

У середині XVII ст., Після приєднання Гетьманщини до Російської держави, набувають поширення блакитні (сині) полотнища із золотими або жовтими зображеннями хрестів та інших знаків. З часів козаччини жовто-блакитне поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських хоругвах, прапорах і клейнодах.

Після того, як перервалася традиція козацької символіки, тривалий час в Україні, яка перебувала у складі Російської імперії, питання про національні символи не піднімалося.

Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер, здійснила Головна Руська Рада (орган, який представляв національний рух українського населення Галичини), яка почала боротьбу за відродження української нації. У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше був піднятий жовто-блакитний прапор.

КОРОГВИ

В часи розквіту козаччини в Україні з’явилися так звані корогви — козацькі стяги. Крім синьо-жовтих, у козаків були червоно-малинові прапори. На початку XVIII століття синє тло прапорів стало переважати, при цьому на ньому зображувалися золотими або жовтими кольорами образи святих, Богородиці, а також хрести.

Пропонуєм  вікторину, яка присвячена  козацьким символам та атрибутам (КЛЕЙНОДАМ)
https://learningapps.org/display?v=p6fy0y0rj24

Синьо-жовті стяги стали символом відродження української нації — спершу на заході країни, а згодом і на лівобережжі та сході. Під цими знаменами окремі національні корпуси наших співвітчизників воювали в боях Першої світової, також вони майоріли на численних маніфестаціях 1917 року — як символ надії українців на національну автономію.

ПРАПОР УНР

Центральною Радою щойно проголошеної Української Народної Республіки жовто-синій прапор було встановлено в якості державного 22 березня 1918 року. Через кілька тижнів флагманський корабель Чорноморської ескадри підняв цей стяг на своїй щоглі, а потому він з’явився в усіх українських військових частинах. В листопаді 1918–го жовто-синій прапор визнала своїм державним символом Західноукраїнська Народна Республіка, а 20 березня 1920 року — Закарпатська Україна.

Поштовхом до поширення жовто-блакитної символіки стала Лютнева революція 1917 р. в Росії.

22 березня 1918 Центральна Рада прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки. 13 листопада 1918 синьо-жовтий прапор став і державним символом Західно-Української Народної Республіки. Він був затверджений на Підкарпатській Русі, а в 1939 – в Карпатській Україні.

Значення кольорів на прапорі України

Синьо-жовте поєднання кольорів остаточно оформився як едінонаціональное на початку XX ст. Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку – жовтий колір.Ще є релігійне трактування: за ним блакитний — це божа сила, а жовтий — віра. А у сакральному тлумаченні блакитний — вода, що активізує, а жовтий колір — сонячне та вогненне начало. Цікаву версію щодо походження синіх і жовтих кольорів висунув історик і мовознавець зі Львова Б. Якимович. На його думку, слово “хохол” монгольського походження і складається з двох частин: «хох» – синій, блакитний, небесний, «улу» (юлу) – жовтий.

 Традиції святкування Дня прапора України

Щороку проходять урочисті церемонії підняття головного прапора, круглі столи, конференції та вручення паспортів юним громадянам України, які досягли значних успіхів у різних сферах.     За традицією, День прапора України святкують підняттям стяга всією державою. Він майорить на будівлях влади, з вікон, підіймають його й за кордоном. Цьогоріч увесь світ побачить ще більше прапорів України.

ЧАСИ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ

Проте, закріпившись на території України, радянська влада замінила наш історичний стяг на прапор радянського зразка — червоне полотнище з серпом, молотом та п’ятикутною зіркою у верхньому куті. Про українські знамена нагадувала лише синя стрічка, що займала нижню третину полотнища.

Підняття національного прапора за часів СРСР вважалося кримінальним злочином, але це не зупиняло патріотично налаштованих українців, особливо молодь. Відомо чимало випадків, коли за вивішування синьо-жовтих знамен сміливці отримували строки ув’язнення до 15 років, а іноді судді могли винести й смертний вирок.

Вільніше говорити про український прапор та обстоювати його національне значення почали з кінця 1980-х років, коли вже відчувався неминучий крах радянської системи. В березні 1990 року депутати Тернопільської міськради встановили над своєю будівлею синьо-жовтий прапор поряд з прапором УРСР, в квітні український стяг замайорів над Львівською ратушею.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Раніше багато українців сприймали національний прапор як суто офіційний державний символ, що представляє нашу країну в міжнародному середовищі. Звісно, ми знали, що синьо-жовтий стяг має багатовікову й часто трагічну історію, але в звичайному житті пишалися ним здебільшого під час Олімпіади та інших спортивних змагань, коли його підняття означало перемогу наших спортсменів.

Ставлення до власного прапора в нашій країні змінилося разом з Революцією Гідності та подіями, що відбулися після неї. Українці відчули, що прапор значить для них набагато більше — він уособлює свободу, силу, гідність, перемогу над ворогом. І ось ми вже звикли бачити національні прапори не тільки на адміністративних  будівлях, але й на дахах приватних будинків чи балконах багатоповерхівок. Це означає, що прапор дійсно об’єднує державу і дає змогу кожному громадянину демонструвати належність до числа патріотів України.

День Державного Прапора — важлива подія, і вона не тільки підкреслює значущість цього символу, але й знайомить з історією української держави дітей та молодь, а також вчить поважати людей, завдяки яким над нами можуть вільно майоріти наші синьо-жовті знамена.

Пропонуєм  вікторину  “Історичні постаті Героїв України декількох століть”
https://learningapps.org/display?v=ppmwk6gvc24