День пам’яті загиблих захисників України

29 серпня – День памяті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України
Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність.У нинішній війні ми платимо надзвичайно велику ціну.. Однак це нагода для всього суспільства разом зробити усе можливе, аби  шана, вдячність і пам’ять про героїв була збережена та зміцнена на багато поколінь вперед.  Вшановуються військовослужбовці і учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України.

Пропонуєм  вікторину, присвячену  історичним  постатям  Героїв України декількох століть,які боролись за її   свободу https://learningapps.org/display?v=ppmwk6gvc24

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів. Тоді російське керівництво вкотре порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже дозрівали. І саме під цими соняхами сотні захисників України у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни. Саме тому сонях повинен бути тим символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Адже Україна для кожного із загиблих воїнів — це є сонце в його душі, яке зігрівало і надихало захищати свій дім.

Пропонуємо перевірити  свої знання про роки  боротьби за поновлення Незалежності України   https://learningapps.org/display?v=ptb6gkjq324

Сонях — це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України. З чорним, як українська земля, зернятком, що обов’язково проросте, бо українці й далі будуть відроджуватися, скільки б не намагалися їх знищити. За даними Українського інституту національної пам’яті, 366 українських воїнів полягли там, 429 — зазнали поранень, 158 — зникли безвісти, 300 — опинилися в полоні.

29 серпня ми згадуємо не лише тих, хто загинув в Іловайській трагедії, а й десятки тисяч полеглих захисників і захисниць України в сучасній російсько-українській війні від 2014 року. Вони стоять в одному ряду з усіма поколіннями борців за волю і державну самостійність — від воїнів Русі-України, лицарів Костянтина Острозького, козаків Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи до бійців Армії Української Народної Республіки та Галицької армії Західноукраїнської Народної Республіки, Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, Української Повстанської Армії. Це воїнство мужньо здобувало героїчні перемоги і віддавало життя за українську землю.

Україна сьогодні переживає найбільше випробування в новітній історії — збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора.      За даними Книги пам’яті полеглих за Україну, з 2014-го, станом на 1 грудня 2021 року загинули 4490 українських воїнів. Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022-го відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що з моменту повномасштабного нападу на серпень 2022 року «у війні проти російських загарбників загинули майже 9 тисяч українських героїв».Поки триває війна до перемоги, ми не можемо ані знати точну кількість, ані назвати всіх поіменно, ані розповісти всі історії. Але українське суспільство докладе всіх зусиль, щоб наші загиблі герої були в нашій пам’яті не абстрактною цифрою. Щоб вони отримали максимальну шану, якої тільки заслуговують ті, хто віддав життя за свою країну. Щоб наша пам’ять про них була живою.

Наприкінці травня 2022 року Верховна Рада України ухвалила рішення про створення Національного військового меморіального кладовища, на якому з почестями ховатимуть загиблих (померлих) захисників і захисниць. Це – світова практика вшанування воїнів, які віддали життя за свою країну. Такі кладовища є в США, Канаді, Франції, Польщі та інших країнах. А за рік до цього, в липні 2021-го, на державному рівні був прийнятий військовий поховальний ритуал,щоб віддати належні почесті загиблому (померлому) захисникові чи захисниці, завдяки кому існує держава Україна  Після перемоги ми віднайдемо свої традиції пам’яті про загиблих воїнів. Вже названі і будуть називатися на їхню честь вулиці, є місця пам’яті та меморіальні дошки у публічному просторі.   Пам’ятаємо і будемо пам’ятати.

Пропонуємо вікторину, присвячену Історичним  постатям Героїв України декількох століть   https://learningapps.org/display?v=ppmwk6gvc24

 

Попри велику кількість втрат у сучасній російсько-українській війні, маємо й історичну перемогу — згуртовану націю, готову боротися за волю і свободу. Україна може спертись на широку підтримку громадян, бо на захист незалежності держави стали мешканці всіх, без винятку, регіонів нашої країни.  Поки триває війна, ми не можемо знати точну кількість загиблих, назвати всіх поіменно або розповісти всі історії. Проте впевнені, що українське суспільство докладе максимум зусиль, щоб загиблі герої залишилися в нашій пам’яті не абстрактним образом або цифрою, а отримали належну шану. Щоб наша пам’ять про них була живою і дієвою. Щоб кожен із нас долучився до захисту і перемоги України.

«Живі, поки пам’ятаємо» 

Закликаємо всіх українців 29 серпня о 10:00 спинитися та вшувати загиблих захисників хвилиною мовчання. Де би ви не були – на центральних площах чи на кладовищах, під час роботи чи подорожі – рекомендуємо за можливості припинити будь-які роботи, зупинити транспортні засоби на узбіччі (дотримуючись безпеки поводження на дорозі), дотриматися режиму мовчання в ефірі теле- та радіоканалів, під час стріму на онлайн- платформах, щоб віддати дань тим, хто загинув за Україну, та висловити підтримку їхнім сім’ях, рідним та побратимам.

Узимку 2014 року ніким не санкціонований меморіал з’явився на вулиці Грушевського в пам’ять про перших загиблих під час Євромайдану: Михайла Жизневського та Сергія Нігояна. Рештки цього меморіалу існують і зараз, попри те що є офіційно встановлений пам’ятний знак на газоні біля Національної парламентської бібліотеки.

Майже паралельно з кінця лютого 2014 року люди почали вшановувати певні місця, також пов’язані зі смертю тих, кого назвали Героями Небесної Сотні, на вулиці Інститутській біля верхнього виходу з метро «Хрещатик» і квітучого годинника нижче Жовтневого палацу.

Ще пізніше, у липні-серпні 2014 року, почали з’являтися ряди зі світлинами загиблих на стінах поблизу Михайлівського монастиря. Поступово, після конфліктів і розпоряджень, їх стали називати Стіною пам’яті, біля якої в певні дати вшановували героїв офіційними церемоніями.

    Минулого літа безпосередньо на майдані Незалежності з’явилося ще одне таке місце, яке поки що не має ані назви, ані форми. Ідеться про газон навпроти будівлі Головпоштамту з кутка на повороті на вулицю Городецького, де почали встромляти маленькі прапорці. Найбільше — синьо-жовті, менше — червоно-чорні. Кожен прапорець персоналізований: на ньому написане ім’я загиблого на війні. Перші прапорці на Майдані з’явилися в червні 2022 року. Родичі бійців полку «Азов» встановили 55 прапорців з іменами захисників, що боронили Маріуполь. А зараз там вже тисячі таких згадок про те, якою ціною дістається свобода Україні.   Пам’ять про борців і їхні подвиги є найвищою цінністю в шкалі нашої національної ідентичності. А віра і впевненість, що в разі загибелі на полі бою жертовність воїна буде пошанована на державному рівні, є дуже важливою для підняття морального духу військовослужбовців.

Превірити свої знання про державні  символи України в вікторині  можна за посиланням     https://learningapps.org/display?v=prmk35gv524

Запрошуємо українців долучитися до щорічної акції “Сонях”.

Рекомендується виготовляти стилізовані соняхи з тканини та розміщувати їх на одязі на лівій стороні грудей. При процесі створення соняхів варто залучати молоде покоління, щоб з дитинства формувати шанобливе ставлення до захисників України та пояснювати значення цього дня для нашої країни.

Сонях має 15 пелюсток жовтого кольору. Пелюстку рекомендовано робити висотою 23 мм і шириною 12 мм. Верхній край пелюстки – загострений. Нижні краї кожної пелюстки закріплені на великому колі діаметром 40 мм з чорного фетру товщиною 1 мм. Маленьке коло з фетру чорного кольору товщиною 1 мм діаметром 30 мм розміщено посередині соняха поверх жовтих пелюсток. Сонях закріплено на основу для значків у вигляді піну (кліпси).Також відповідно до «Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті», затвердженого рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 липня 2015 року № 1146,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 серпня 2015 року № 967/27412, у день пам’яті телерадіоорганізації зобов’язані під час телетрансляції розмістити на екрані відповідне стилізоване зображення або палаючу свічку, які є доречними до відповідної події. Відповідним стилізованим зображенням до Дня пам’яті захисників України є сонях – саме він повинен бути розміщений на екрані під час телетрансляції у цей день.

Просимо українців у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, доповнити одяг соняхом – символом пам’яті захисників України, і тим самим продемонструвати свою шану та повагу.