9 травня 2024 – День Європи

     Цього року Україна вдруге  відзначає День Європи 9 травня – одночасно з країнами Європейського Союзу, в статусі країни-кандидата на членство в ЄС.    Українці є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи. Україна, ціною життя найкращих  своїх синів та дочок, знає ціну єдності демократичних країн, чия підтримка дозволила нам зупинити російського агресора. Євросоюз об’єднаний у солідарності й підтримці України з перших днів шиокомасштабного вторгнення.

Відповідно до Указу Президента України Володимира Зеленського від 8 травня 2023 року №266, День Європи  разом з усією європейською спільнотою  Україна  відзначає саме 9 травня, раніше  цю памʼятну дату святкували у третю суботу травня. Це має важливе історичне значення в усвідомленні європейської ідентичності Українського народу, у зміцненні єдності народів Європи, у забезпеченні миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, – зазначено в Указі Президента. З лютого 2019 року стратегічний курс України на набуття повноправного членства держави в ЄвроСоюзі є конституційною нормою.

Вже втретє Україна відзначає День Європи під звуки повітряної тривоги та ворожих ракетних ударів. Непомірно високою ціною Україна показує всьому світові, що нашим цивілізаційним вибором є демократичні цінності й свободи, повага до прав людини та людської гідності, рівність і верховенство права. Українці завжди захищали фундаментальні європейські цінності, глибоко усвідомлюючи свою національну і європейську ідентичність, що гартувалася протягом віків у боротьбі за незалежність та Українську державність. Україна та українці у боротьбі проти російської окупації відчувають єдність і підтримку лідерів Європейського Союзу, його держав-членів та громадян ЄС. Інституції Європейського Союзу та уряди європейських держав взяли на себе зобов’язання щодо захисту демократії у солідарності з Україною, надаючи військову, гуманітарну та фінансову допомогу задля посилення національної стійкості держави і суспільства у протидії збройній агресії росії. Мільйони українців знайшли прихисток у державах ЄС. Європейські цінності в дії проявилися у готовності європейських сімей прийняти у свої домівки українців, які шукають захисту від війни, громад надати їм їжу і притулок, компаній запропонувати послуги та працевлаштування, а громадян всього ЄС запропонувати гуманітарну підтримку і тим, хто залишився в Україні та потребує екстреної допомоги.

Історія  створення  такого  союзу мала  вагоме підгрунтя. Після завершення Другої світової війни європейські країни шукали шдяхи для полі­тичної співпраці та економічної кооперації.  Зрештою,  9 травня 1950 року французький міністр закордонних справ Робер Шуман виступив з ініціативою налагодити в Європі спільну координа­цію і контроль за важкою промисловістю, запропонувавши  розробити принципи спільної політики для  досягнення солідарності в цій окремій галузі. Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі, причому  Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни.

Пропонуєм  перевірити  свої знання  в  вікторині, присвяченій історії Євросоюзу  https://learningapps.org/30928644

В  результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була від­крита для інших європейських країн. Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.  Тож  на шляху до повноцінного членства в ЄС Україна не просто синхронізує свій календар із європейським. Перенісши День Європи на 9 травня, наша країна відновила  історичну коректність.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права та враховує інтереси всіх учасників.  Рішення щодо відзначення Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1977 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер. Наразі цей день є символом єднання географічної Європи, а для України  ще й є важливим кроком у зміцненні її самоідентичності як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Вікторина, присвячена  Інституціям,символам,атрибутам  Європейського  Союзу      https://learningapps.org/display?v=pk6agiv6j24

     Основна ідея свята – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “Європейському домі”. Відзначення Дня Європи в умовах війни надає нам можливість показати свою вольову силу, незламність та готовність до змін. Це також важливий момент для наших європейських партнерів, які бачать нашу відданість спільним цілям і прагнуть до нашої Перемоги.

Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:

  • формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;
  • ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;
  • популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема молоді;
  • залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС;
  • поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей.

 День Європи є важливою подією в календарі як для 27 країн-членів ЄС, так і для країн, що перебувають у процесі євроінтеграції. Цього дня вулиці міст усього континенту прикрашені прапорами Європейського Союзу. З нагоди цієї події організовуються різноманітні заходи, такі як лекції про європейські цінності та екскурсії до установ ЄС, делегації та представництва ЄС у всьому світі, організовують широкий спектр он-лайн заходів та подій у своїх дипломатичних представництвах, надаючи громадянам можливість відкрити для себе Європейський Союз та відчути єдність у багатоманітті.

Протягом травня у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах України проводять низку онлайн та офлайн заходів, присвячених Дню Європи, а саме:

  • інформаційні дні “Україна – європейська країна”;
  • тематичні лінійки, засідання круглих столів за тематикою: “Крокуємо до Європи”;
  • конкурси світлин “Європейське обличчя рідного краю”;
  • конкурси малюнків “Європа очима дітей”;
  • програми про територіальний, політичний устрій країн Євросоюзу та культурні особливості цих держав;
  • заочні відео подорожі країнами Євросоюзу;
  • тематичні виховні години, присвячені культурній спадщині країн Європи; інтелект-вікторини з питань національних культурних традицій, звичаїв та обрядів народів Європи.

День Європи в Україні є ще однією чудовою можливістю нагадати іншим і підтвердити, що українці — європейська нація.Україна не просто центр Європи,  а її самісіньке серце. У 1885-1887 роках географи  Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні визначили, що географічний центр Європи знаходиться у селищі Ділове, в 20 км від Рахова Закарпатської області. Після ретельного вивчення місцевості геологи встановили на території села Ділове біля дороги, що з’єднує  Мукачево і Рогатин двометровий кам’яний знак з таким написом: «Locus Perennis Delicentissime cum libella librationes quae est in Austria et Hungaria confectacum mensura gradum meridionalum et paralleloumierum Europeum. MD CCC LXXXVII». У перекладі з латини це означає: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот. 1887».

Пізніше, у 1977 році поруч із цим знаком встановили стелу з написом, який повідомляв, що саме тут лежить географічний центр Європи.

У сучасному вигляді  ЄС  існує на основі Маастрихтського договору 1992 року й чинному з 1993. Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС був затверджений у Лісабонські  угоді, яка набула чинності в 2009 році. Юридично в ЄС не виділено столиціі, однак фактично  таким є місто  Брюссель, де базується більшість інституцій Європейського союзу.

ЄС діє через систему незалежних наднаціональних інституцій і спільно узгоджених рішень держав-членів.    Найважливішими інституціями ЄС є: Європейський  парламент, Європейська  Комісія,  Європейська Рада (базуються в Брюсселі), Європейський центральний банк (базується у Франкфурті), Суд Європейського Союзу, Європейський  Суд авдиторів ( базується  в Люксембурзі).  Рада Європейського Союзу (базуєься у Страсбурзі).

Політика ЄС загалом оприлюднюється директивами ЄС, які потім імплементуються у внутрішньому законодавстві його держав-членів, а також правилами ЄС, які негайно набувають чинності в усіх державах-членах.   Європейська Рада дає політичне керівництво ЄС.

  Створення єдиної  європейської валюти стало офіційною метою Європейського економічного співтовариства в 1969 році.

Євро  було введено в 2002 році, замінивши 12 національних валют. Відтоді приєдналися сім країн.

У ЄС діє єдиний ринок через стандартизовану систему законів, що діють у всіх державах-членах. У  Шенгенській зоні (до складу якої входять 22 держави-члени й 4 держави, що не є членами ЄС) паспортний контроль скасовано. Політика ЄС спрямована на забезпечення вільного руху людей, товарів, послуг і капіталу, законодавчих актів про спільні питання справедливості й підтримки спільної торгової політики, сільськогого  господарства, рибальсьва й регіонального розвитку. Єврозона – валютний  союз –  була заснована в 1999 році й вступила в повну силу в 2002, коли були введені в обіг монети й банкноти  євро. ЄС відіграє важливу роль у спільній зовнішній і безпековій політиці. Європейський Союз має постійні дипломатичні місії в усьому світі й офіційних представників в ООН, Світовій Організації торгівліі (СОТ), “Великій  сімці ” й “Великій двадцятці”.

Європейський Союз має 24 офіційні мови: болгарська, хорватська, чеська, данська, голландська, англійська, естонська, фінська, французька, німецька, грецька, угорська, італійська, ірландська, латвійська, литовська, мальтійська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, іспанська та шведська. Важливі документи, такі як законодавство, перекладаються кожною офіційною мовою, і Європейський парламент забезпечує переклад документів та пленарних засідань.  Через велику кількість офіційних мов, більшість установ використовують лише декілька робочих мов. Єврокомісія веде свою внутрішню діяльність трьома процедурними мовами: англійською, французькою та німецькою. Так само Суд Європейського Союзу використовує французьку як робочу мову, тоді як Європейський  центральний банк  веде свою діяльність переважно англійською мовою.

«Об’єднані у різноманітті» було прийнято девізом Союзу у 2000 році, вибравши його серед пропозицій, поданих учнями школи.

Офіційно Гімн Європи ухвалила в  1972 році  Рада Європи (вона також розробила Європейський  прапор). Прапор Європи складається з кола з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Спочатку розроблений у 1955 році для Ради Європи, прапор був прийнятий Європейськими Співтовариствами, попередниками нинішнього Союзу, в 1986 році. На тлі блакитного неба західного світу зірки символізують народи Європи у формі кола, знака союзу. Кількість зірок незмінно дванадцять, фігура дванадцять – символ досконалости і цілісности.

Гімн Союзу — це інструментальна версія прелюдії до “Оди до радості”, 4-ї частини дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена,  що подано в інструментальному викладенні в тональності сі-бемоль мажор. В оригінальній версії Л. ван Бетховена ця тема звучить у тональності ля-мажор. Музику Бетховен створив на вірші «Оди до радості» Ф.Шиллера, які було написано майже на сорок років раніше. Гімн був прийнятий лідерами Європейського Співтовариства в 1985 році і відтоді звучав офіційно     https://www.youtube.com/watch?v=Khwup_z9lF0&ab_channel=PavloAnthems.

Інструментування здійснив видатний диригент Герберт фон Караян, зробивши три версії — для фортепіано соло, духового оркестру і симфонічного оркестру. Цей гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, які обстоює Об’єднана Європа. Він не покликаний замінити національні гімни держав-членів Євросоюзу, але маєпокликана символізувати спільність цінностей, які ці держави розділяють, їхню  єдність у різноманітті. Хоча музику написано на конкретні вірші, Рада Європи затвердила гімн без слів, аби не підносити якоїсь із європейських мов над іншими, бо це б суперечило ідеї єдності та рівнозначності народів Європи.

2004 року Петер Роланд, професор Академії Європи (Відень), запропонував власний альтернативний латинський текст Гімну Європи (на музику Бетховена), передавши його тогочасному голові ЄврокомісіїтР.Проді. Попри те, що ці слова, як і жодні інші, не було затверджено як офіційні, вони набули популярності й час від часу виконуються різними колективами Європи.

Гімн Європи «Ода до радості»   (переклад українською мовою: Михайло Роль, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Сингаївського)

Радість світла, іскра Божа    Осява дорогу нам.
Відтепер усі ми можем    Увійти в Едемський храм.
Нас єднає Духу сила,  Омофором з висоти.
Де вона розправить крила,  Там всі люди – це брати.
Обіймітеся, мільйони!    Хай увесь радіє світ!
Хай хранить в святому лоні,   Любить Бог наш славний рід.
Всі, хто відданий родині,   Хто для друга – справжній друг,
Під шатром зоряно-синім      Увілліться в братній круг!
Всім, хто має честь і волю,     Щирий поклик до добра,
Йде на герць за кращу долю,     Спільно діяти пора!

   Охорона   довкілля. У 1957 році, коли було засновано Європейський Союз, він не мав жодної екологічної доктрини або навіть екологічних законів. Сьогодні в ЄС є одні з найбільш прогресивних екологічних політик у всьому світі, і екологічне законодавство об’єднання протягом останніх чотирьох десятиліть надзвичайно розвинулося. Європейське законодавство зараз поширюється на всі сфери охорони  довкілля, такі як: боротьба із забрудненням повітря, захист води, переробка відходів, охорона природи та контроль хімічного забруднення, розвиток біотехнологій, забруднення  довкілля  через військові дії  в Україні  та інше. Європейський інститут екологічної політики констатує, що в законодавстві ЄС, охорона довкілля охоплює понад 500 директив, нормативних актів та рішень. Екологічне законодавство стало центральним напрямом європейської політики.

Одним із пріоритетів екологічної політики ЄС є боротьба зі зміною клімату у  2007 року держави-члени погодились, що ЄС має використовувати 20 % відновлювальних джерел  енергії у майбутньому та зменшити викиди діоксиду вуглецю, використання  автомобілів  на біопаливі (електромобілів). Це вважається одним із найамбітніших рухів у важливому індустріальному регіоні світу для боротьби зі зміною клімату. ЄС має на меті встановити нульові  викиди  парникових газів  до 2050 року. Європейська зелена столиця — це щорічна премія, що присуджується містам, яка фокусується на довкіллі, енергоефективності та якості життя в міських районах для створення розумного міста.

 

Співробітництво України і Європейського Союзу у сфері охорони навколишнього природного середовища є важливим чинником у двосторонніх відносинах України і ЄС і здійснюється за кількома актуальними для обох сторін напрямками:

  1. Створення Регіонального екологічного центру України
  2. Отримання бюджетної підтримки в сектор охорони довкілля
  3.  Співробітництво з  Європейською  агенцією  довкілля
  4. Зміна клімату

Система позиціонування Галілео— ще один інфраструктурний проєкт ЄС — це запропонована система Супутникової навігації, яку буде створювати ЄС та Європйське  космічне агентство (ESA для  зменшення залежность ЄС від глобальної системи США;  забезпечити повне глобальне покриття та більшу точність, враховуючи стару природу системи GPS.

Спільна сільськогосподарська політика (САР) є однією з довготривалих політик Європейського Співтовариства –  має на меті збільшення сільськогосподарського виробництва, забезпечення впевненості в постачаннях продовольства, забезпечення високої якості життя фермерів, стабілізацію ринків та забезпечення розумних цін для споживачів. Контроль за цінами та ринкові втручання привели до значного перевиробництва. Це були інтервенційні магазини продуктів, куплених громадою для підтримки мінімальних цін. Щоб позбутися надлишків магазинів, їх часто продавали на світовому ринку за цінами, значно нижчими, гарантованими Співтовариством, або фермерам пропонували субсидії (у розмірі різниці між цінами спільноти та світовими цінами) на експорт своєї продукції за межі спільноти. Ця система була піддана критиці за те, що вона принижує фермерів за межами Європи, особливо в країнах, що розвиваються. Прихильники CAP стверджують, що економічна підтримка, яку вона надає фермерам, забезпечує їм розумний рівень життя.   ЄС проводить конкурентну політику, спрямовану на забезпеченнневикривленої конкуренції на єдиному ринку.

Освіта та дослідження.   Базова освіта — це сфера, де роль ЄС обмежується підтримкою національних урядів. У галузі вищої освіти ця політика була розроблена у 1980-х роках в рамках програм підтримки обміну та мобільности. Найпомітнішою з них є програма Еразмус, програма університетських обмінів, яка розпочалася в 1987 році. У перші 20 років вона підтримувала можливості міжнародного обміну для понад 1,5 мільйона студентів університетів та коледжів і стала символом європейського студентського життя.   Існують подібні програми для учнів та вчителів шкіл, для слухачів професійно-технічної освіти та для дорослих. Ці програми призначені для заохочення ширших знань про інші країни та поширення передового досвіду в галузі освіти та підготовки кадрів по всьому ЄС.  Підтримуючи Болонський процес, ЄС підтримує порівнянні стандарти та сумісні ступені в усій Європі.

Охорона здоров’я.  Усі країни ЄС та багато інших європейських країн пропонують своїм громадянам безкоштовну європейську карту медичного страхування, яка на взаємній основі забезпечує страхування невідкладної медичної допомоги під час відвідування інших європейських країн-учасниць.  ЄС має одні з найвищих рівнів очікуваної тривалості життя у світі, причому Іспанія, Італія, Швеція, Франція, Мальта, Ірландія, Нідерланди, Люксембург та Греція входять до числа 20 найбільших країн світу з найвищою тривалістю життя. Житло, молодь, дитинство, функціональне різноманіття або догляд за літніми людьми є допоміжними компетенціями Європейського Союзу іфінансуються Європейським соціальним фондом.

         Збройні сили. Європейський Союз не має власних повноцінних збройних сил,  їх натомість окремо мають усі 27 держав – членів союзу, з яких 23 члени нині входять у військовий блок  НАТО, а 4 –   Австрія, Ірландія, Кіпр та Мальта дотримуються політики нейтралітету. На рівні ЄС лише відбувається сприяння військовому співробітництву між його країнами-членами в рамках  Спільної політики безпеки та оборони через Військовий штаб та  Європейське  оборонне агентство. Також для координації захисту зовнішнього кордону країн-учасників Шенгенської угоди (куди входять 22 країни-члени ЄС та 4 інші європейські країни — Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія) працює агентство  Frontex.  Європейські політики неодноразово висловлювали ідею про створення європейської армії. Однак головним противником такої ідеї виступало  Сполучене Королівство, яке погрожувала заблокувати створення єдиної армії, аргументуючи це тим, що така структура лише дублюватиме функції НАТО.

Культурне співробітництво між державами-членами було інтересом ЄС з моменту включення його як компетенції громади до Маастрихтського договору. Дії, вжиті ЄС у культурній сфері, включають програми,  заход «Європейський місячник культури» та такі оркестри, як Молодіжний оркестр Європейського Союзу. Програма Європейської столиці культури щороку відбирає одне чи кілька міст для сприяння культурному розвитку цього міста. За спорт відповідають головним чином держави-члени та інші міжнародні організації, а не ЄС. Існує певна політика ЄС, яка вплинула на спорт, наприклад, вільне пересування робітників, яке було основою рішення Босмана, яке забороняло національним футбольним лігам встановлювати квоти для іноземних гравців з європейським громадянством

      Свобода ЗМІ є основним правом, яке поширюється на всі держави-члени Європейського Союзу та його громадян, як це визначено в Хартії ЄС про основні права, а також Європейській конвенції з прав людини. У процесі розширення ЄС гарантування свободи ЗМІ називається «ключовим показником готовності країни стати частиною ЄС». Більшість засобів масової інформації в Європейському Союзі є національно орієнтованими, хоча деякі ЗМІ, що є і ті, які зосереджуються на європейських справах, такі як Euronews, Eurosport, EUobserver, EURACTIV або Politico Europe.  ARTE є загальнодоступною франко-німецькою телевізійною мережею, яка просуває програмування в галузі культури та мистецтв. 80 % її програм пропонуються в однаковій пропорції двома компаніями-членами, тоді як решта забезпечується Європейською групою економічних інтересів ARTE GEIE та європейськими партнерами каналу. Програма ЄС «МЕДІА» підтримує європейські популярні кіно- та авдіовізуальні галузі з 1991 року, забезпечує підтримку в розробці, просуванні та розповсюдженні європейських творів у Європі та за її межами.

ЄС сприяє миру в Європі, зокрема, заспокоюючи прикордонні суперечки, поширюючи демократію, особливо шляхом заохочення до демократичних реформ у країнах-членах Східної Європи після розпаду СРСР,  союз забезпечує зовнішнє обмеження, яке не дозволяє м’яким авторитарним режимам переростати у жорстку диктатуру.

Членство в ЄС є стратегічною метою  зовнішньох  політики України.

При  президентстві Януковича, в 2013 році Уряд Азарова  призупинив підготовку до укладання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це викликало проєвропейські протестні акції в Україні –  Євромайдан,  який згодом переріс у Революцію Гідності — за демократичні права та проти корупції в країні. Наслідком подій, під час яких загинуло 128 людей, стала повна зміна політичного керівництва в Україні та відновлення активної євроінтеграційної політики. Також одразу після цього почалася російська  збройна  навала проти України.  27 лютого 2014 року, після подій Євромайдану, Європарламент ухвалив резолюцію у якій вперше зазначалось про те, що Україна має право стати повноправним членом Євросоюзу. 21 березня 2014 року було підписано політичну частину угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а 27 червня цього ж року — економічну. В дію угода вступила з 1 листопада 2014 року. 11 червня 2017 року почав діяти  безвізовий  режим  між Україною  та ЄС.  Щоб приєднатися до Євросоюзу, держава-заявник має задовольняти політичним і економічним умовам, виконати Копенгагенські  критеріїї (були ухвалені на саміті в Копенгагені в 1993 році), а саме мати демократичний уряд, що визнає верховенство закону і відповідних свобод та інститутів. Відповідно до  Маастрихтського договору  кожна поточна держава-член, а також Європарламент повинні прийти до згоди з приводу будь-якого розширення.

Вступ до ЄС відбувається в кілька етапів:

  1. Підписання Угоди про асоціацію.
  2. Включення в офіційну програму розширення ЄС.
  3. Подача заявки на вступ.
  4. Отримання статусу кандидата в члени ЄС.
  5. Вступ до ЄС.

Україна знаходиться на четвертому з цих етапів, минувши другий завдяки спрощеній процедурі та прискоривши третій завдяки умовам, що виникли в лютому 2022 року. 17 лютого 2022 року, Верховна Рада України ратифікувала угоду між Україною та ЄС про спільний авіаційний простір. В планах – підписання наступних угод:Україна подала заявку на вступ до ЄС 28 лютого 2022 року. 17 червня 2022 року, Єврокомісія офіційно запропонувала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. З 23 червня 2023 Україна отримала статус кандидата ЄС. 14 грудня 2023  Рада Європейського Союзу  вирішила розпочати переговори щодо вступу України до Європейського Союзу

16 березня 2022 року Україна приєдналася до синхронної мережі континентальної Європи, а саме ENTSO-E. 24 лютого 2022 почалося повномасштабне російське вторгнення в Україну. Після цього 28 лютого Україна подала заявку на вступ до ЄС, а підтримка вступу до ЄС в Україні зросла до рекордних 91 %.

Грантові програми ЄС для України.З моменту офіційного визнання незалежності України Європейським Союзом у грудні 1991 року, нашій країні відкрилися можливості для участі в європейських грантових програмах. Серед них найбільшими є програми Європейської Комісії, деякі з яких є актуальними для України, такі як: Horizon Europe (HORIZON), Creative Europe (CREA), Erasmus+ (ERASMUS+), Digital Europe Programme, EU4Health Programme, Programme for the Environment and Climate Action, Single Market Programme. Ці програми призначені для підтримки проєктів органів влади, місцевого самоврядування, підприємств та громадського сектору. Україна приєдналася до ряду транскордонних програм. Європейська програма ЄС INTERREG, що почала свою діяльність у 1990 році, спрямована на підтримку транскордонного співробітництва та міжрегіонального співпраці, розширила свій охоплювальний мандат на Україну. Серед них такі програми як: «Польща-Україна», «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», «Румунія — Україна», Програма Басейну Чорного Моря та Програма Дунайського Регіону

Промисловий безвіз –  Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreement on Conformity   and Acceptance of Industrial Products, скорочено ACAA).  Підписання цієї угоди дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію знаком СЕ та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Також без додаткової сертифікації до України можна буде вільно завозити та продавати на українському ринку виготовлену будь-де продукцію, марковану європейським знаком відповідності СЕ. Це полегшить життя імпортерам в Україні та зменшить контрабанду

Митний безвіз — це швидше переміщення товарів між країнами європейського регіону, менше бюрократії на самій митниці, менше можливостей для зловживань, обмін даними з сусідніми митницями фактично в режимі реального часу. Єврокомісія 7 липня 2022 року ухвалила рішення про запрошення України до конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та до конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.    Об’єднаний комітет конвенцій про спільний транзит (NCTS) та спрощення формальностей 26 серпня 2022 року ухвалив офіційне рішення запросити Україну приєднатися до них із 1 жовтня 2022 року.  30 серпня 2022 року В.Зеленський підписав проголосовані Верховною Радою закони, які є головною передумовою для приєднання України до так званого митного безвізу з Європейським Союзом.

Енергетичний безвіз — 16 березня 2022 року Україна  приєднання до синхронної мережі  енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E.  Завдяки синхронізації з європейською системою, Україна може вільно експортувати та імпортувати електрику в та з ЄС. Приєднання означає також, що українські мережі фізично були відключені від російських і білоруських.

Транспортний безвіз –  Угода про вантажні перевезення автомобільним транспортом скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.   29 червня 2022 року у французькому Ліоні Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Цифровий безвіз    Україна хоче стати частиною Єдиного цифрового ринку Євросоюзу. Ідеться передусім про три сфери: телекомунікації, електронну комерцію та електронні довірчі послуги. На практиці цифровий безвіз означатиме, наприклад, відсутність бар’єрів для електронної торгівлі між Україною та ЄС або можливість використовувати електронний цифровий підпис у зовнішньоекономічній діяльності. Серед цілей також розвиток широкосмугового доступу до інтернету й вивільнення частот для запровадження зв’язку 5G. Деякі країни в якості підтримки громадян України вже запровадили безкоштовний роумінг в ЄС для абонентів з України.

 

Механізм цивільного захисту.  15 листопада 2023 року, після ратифікації Верховною Радою Угоди про участь України в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу, Україна стала повноправним учасником механізму і тепер має такі самі права та обов’язки, що й інші країни ЄС. У рамках угоди Україна може співпрацювати з ЄС у сфері цивільного захисту та управління ризиками стихійних лих, що дозволяє покращити координацію та реагування під час надзвичайних ситуацій. Очікується, що угода сприятиме мобілізації допомоги Україні в рамках Механізму цивільного захисту ЄС.

Фінанси     Європейський Союз  1 лютого 2024  року офіційно схвалив пакет фінансової допомоги на 50 мільярдів євро та продовжив розвивати відносини з Україною

Транспорт.     Пріоритетними напрямками співробітництва України та ЄС у галузі транспорту є:

  • розвиток транспортної інфраструктури України та її інтеграції до загальноєвропейської транспортної системи;
  • підвищення рівня безпеки на транспорті та  адаптація  відповідного  національного законодавства із залученням проєкту ЄК TWINNING;
  • модернізація та оновлення основних фондів і рухомого складу транспорту.