Сьогодні День Державного Прапора України, який є символом нашої національної єдності, символом честі та гідності, символом давніх історій державотворення у нашій країні. Сьогодні Державний Прапор України, як Державний Герб та Гімн, об’єднують українців у боротьбі з ворогом. Сьогодні наш прапор можна побачити в багатьох країнах, на багатьох континентах, в багатьох містах – як символ підтримки України та єднання з українським народом. Тому що в усьому світі наш прапор – це символ свободи, символ незламності духу, символ віри в краще і символ перемоги добра над злом.

Історія сучасного святкування Дня державного Прапора та незалежності України бере свій початок із 1990 року, коли його відзначення відбувалося на муніципальному рівні в Києві.

     24 липня 1990 року, за 13 місяців до проголошення Незалежності України над будівлею Київської міської ради був піднятий тоді ще не державний, а національний синьо-жовтий прапор України.

Цей прапор освятив у Софії Київській де зібралося біля 100 тисяч людей майбутній патріарх, а тоді архімандрит Української автокефальної православної церкви Володимир (Романюк) за участі священників УАПЦ і УГКЦ. Після освячення прапор винесли до людей і урочистою ходою понесли до будівлі Київради. Рівно о 19:00 під спів гімну «Ще не вмерла України…» вже 200-тисячного гурту громадян України, що прийшли на Хрещатик, тодішній заступник голови Київради Олександр Мосіюк підняв на флагштоку перший синьо-жовтий прапор над Києвом.

24 серпня 1991 року Верховною Радою Української РСР абсолютною більшістю голосів відбулося ухвалення Акта проголошення незалежності України. Цей документ увінчав тисячолітні прагнення Українського народу мати власну суверенну державу і самостійно визначати свою долю.  Після чого, український стяг внесли до зали засідань, але над куполом так і не підняли.

На сесійному засіданні 4 вересня 1991 року національний прапор України було піднято над будинком парламенту. 18 вересня 1991 року президія Верховної Ради України своєю постановою “Про прапор України” фактично надала двоколору статус офіційного прапора.

 

Вже не одну сотню років кольори нашого стягу є символом єдності та духу нашого народу. Окупанти не раз намагалися зламати нас, але щоразу захисники України знову піднімали жовто-блакитний прапор.

Нехай його двоколірні переливи ніколи не зникнуть!

І хай він гордо майорить в височині, ловлячи тільки попутний вітер великих звершень!

Зі святом, Україно!